Živogošće

Živogošće, naselje od 460 stanovnika, poznato je turističko mjesto koje se sastoji od nekoliko naselja uza samu obalu izgrađenih nakon šezdesetih godina: Porat, Duba i Blato. Naselje se prvi put spominje u 13. stoljeću.

Veliki i komforni hotel 'Nimfa' s otvorenim i zatvorenim bazenom, teniskim igralištima i drugim ugostiteljskim sadržajima središte je i početak razvoja suvremene turističke i ugostiteljske ponude Živogošća. Na predjelu Dole nalazi se komforni autokamp s teniskim terenima i drugim turističkim sadržajima.

Franjevački samostan Sv. Križa, u blizini hotela 'Nimfa' izgrađen je 1616. u prekrasnom prirodnom ambijentu, na mjestu nekadašnje 'villae rusticae' iz rimskog doba. Današnji neoromanički izgled samostan je dobio prilikom pregradnje u 18. stoljeću. Crkva je izgrađena 1766., a zvonik 1733. Samostan je za vrijeme Napoleonove okupacije bio oštećen, a obnovljen je početkom 20. stoljeća. U samostanu se nalazi knjižnica sa vrijednim knjigama i dokumentima.

U blizini samostana jedan je od najljepših i najstarijih spomenika iz rimskog doma. Tu je u kamenoj litici na samoj obali na mjestu zvanom 'Pokrivenica' uklesana pjesma zahvale okrepljujućem izvoru hladne vode. Taj natpis, koji spada u sam vrh rimske književnosti spominje bračne drugove, vlasnike Licinijana i njegovu ženu Pelagiju.Spomenik se datira oko 350. godine.

HrvatskiEnglish (United Kingdom)DeutschPусскийSvenska

Bioweather App

android
appstore2
bioprognoza

Pretraga Nekretnina